Helsingborg, Sweden

3 saker du gör fel när du gör video

3 saker du gör fel när du gör video

Att skapa video till sociala medier och till sin marknadsföring som företag eller organisation blir bara hetare och hetare. I dag är det i princip ett måste och 2022 är året då det förutspås att 82% av all internettrafik är video. Har du inte börjat så är det hög tid att göra det nu.

Oavsett om du precis är i start fasen till att börja arbeta med video i din kommunikation eller har gjort det ett tag så finns det ett par saker du behöver tänka på. Jag har studerat över 1000 virala videoklipp på nätet den senaste månader och dem alla har ett liknande mönster.

Detsamma gäller åt andra hållet. Om vi förutsätter att det du gör tillför dina tittare något form av värde, exempelvis informativt eller underhållande (vilket är en avgörande faktor i att skapa innehåll på nätet), så kan det ändå vara så att du inte får engagemang till på dina videos.

Här får du 3 enkla tips som många gör fel när de arbetar med video:

1. Du klipper inte bort onödiga delar i dina videos. Sedan sociala medieplattformar som TikTok kom så har människors tålamod i att titta på en video drastiskt minskat. Plattformar som exempelvis YouTube och Instagram har kopierat konceptet. Detta gör att tålamodet, dvs människors ”attention-span”, framåt kommer fortsätta att minska vilket är en av flera orsaker till att du måste klippa bort onödig ”luft” eller fillerljud som finns i dina videos annars riskerar du att tappa dina tittare. Fillerljud kan exempelvis vara ”öhm”, ”ehm” eller annan onödig tid som du tar från dina tittare. Kom till poängen fort.

2. Du har ingen ”HOOK” i början av videon. En HOOK är något som fångar tittaren. Jag kommer göra ett separat inlägg om just hooks och hur dessa kan se ut men kortfattat handlar det om de första 3 sekunderna i din video som drar in tittaren till den. Exempel på hooks kan vara något av följande:

  • ”Du kommer inte tro detta …”
  • ”X anledningar till varför …”
  • ”Här kommer något du inte visste om …”

3. Du har ingen ”HOOK” i början av videon. En HOOK är något som fångar tittaren. Jag kommer göra ett separat inlägg om just hooks och hur dessa kan se ut men kortfattat handlar det om de första 3 sekunderna i din video som drar in tittaren till den. Exempel på hooks kan vara något av följande:

Hoppas det hjälper dig lite längst vägen!

/Ajdin

Leave a comment